Assalamualaikum,
Hari ini I nak kongsikan resipi Sup Tulang Merah. Dah lama I tak makan kat Sup Tulang Merah, Beach Road, Singapore. Bila tengok gambar Sup Tulang Merah di internet, I rasa nak mencuba dan kongsi bersama rakan rakan. Kalau semata-mata nak masuk Singapore makan sup ni, better I masak sendiri di rumah. Jimat kos you..
Moh kite lihat apa yang perlu dan macam mana nak masak sup ini.
***
Bahan A
4 ketul tulang lembu
Air secukupnya untuk merebus
2 inch halia (diketuk)
1 labu bawang putih (diketuk)
2 batang serai (diketuk)
Bahan B
1 tin kecik tomato puree
2 biji tomato masah (dibelah 4)
4 biji kentang (dibelah 4)
Bahang C (dikisar lumat)
10 biji bawang merah kecil
5 ulas bawang putih
2 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil lada hitam
rempah menumis - kulit kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang
Cara caranya:
- Campur ke semua bahan A. Rebus sehingga betul betul empuk. (I rebus lebih kurang 4 jam you..). Tambahkan air jika rebusan tulang mulai kering.
- Setelah betul betul lembut, tumis bahan C sehingga garing.
- Masukkan bahan B ke dalam tumisan tadi.
- Masak sehingga naik bau dan kemudian masukkan ke dalam bahan rebusan tadi.
- Masak selama setengah jam lagi sehingga mencapai tahap kepekatan yang anda inginkan. Kemudian tutup periuk.
- Setelah anda berpuas hati dengan kepekatannya, bolehlah padamkan api.
- Hidangkan bersama daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
* I letakkan beberapa helai daun sup dan daun bawang ke dalam periuk dahulu dan kemudian angkat baru dihidangkan sekali lagi di dalam mangkuk hidangan.
***
Sedapnya...wat lapar ni...
ReplyDeleteHehe.. ape lg u.. mari la mencuba..confirm jadi..
ReplyDelete