Pages

Wednesday, June 11, 2014

Resipi Sup Tulang Merah


Assalamualaikum,

Hari ini I nak kongsikan resipi Sup Tulang Merah. Dah lama I tak makan kat Sup Tulang Merah, Beach Road, Singapore. Bila tengok gambar Sup Tulang Merah di internet, I rasa nak mencuba dan kongsi bersama rakan rakan.  Kalau semata-mata nak masuk Singapore makan sup ni, better I masak sendiri di rumah. Jimat kos you..

Moh kite lihat apa yang perlu dan macam mana nak masak sup ini.

***

Bahan A

4 ketul tulang lembu
Air secukupnya untuk merebus
2 inch halia (diketuk)
1 labu bawang putih (diketuk)
2 batang serai (diketuk)

Bahan B

1 tin kecik tomato puree
2 biji tomato masah (dibelah 4)
4 biji kentang (dibelah 4)

Bahang C (dikisar lumat)

10 biji bawang merah kecil
5 ulas bawang putih
2 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil lada hitam
rempah menumis - kulit kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang

Cara caranya:
  1. Campur ke semua bahan A. Rebus sehingga betul betul empuk. (I rebus lebih kurang 4 jam you..). Tambahkan air jika rebusan tulang mulai kering.
  2. Setelah betul betul lembut, tumis bahan C sehingga garing.
  3. Masukkan bahan B ke dalam tumisan tadi.
  4. Masak sehingga naik bau dan kemudian masukkan ke dalam bahan rebusan tadi.
  5. Masak selama setengah jam lagi sehingga mencapai tahap kepekatan yang anda inginkan. Kemudian tutup periuk.
  6. Setelah anda berpuas hati dengan kepekatannya, bolehlah padamkan api.
  7. Hidangkan bersama daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
* I letakkan beberapa helai daun sup dan daun bawang ke dalam periuk dahulu dan kemudian angkat baru dihidangkan sekali lagi di dalam mangkuk hidangan.

***

2 comments: